Marma behandeling

Een nieuwe behandeling is de Ayurvedische Marma-behandeling die ik bij Divine Ayurveda heb leren toepassen in 2023.  Natuurlijk wilde ik deze eerst zelf ondergaan, om te ontdekken wat het doet en welke lange-termijn-effecten je kunt verwachten.

Wat is een marma-behandeling? 

Tijdens deze behandeling wordt met subtiele en af en toe stevige druk gewerkt aan in het lichaam opgeslagen trauma, waardoor de opgebouwde emotionele blokkades kunnen smelten, soms stukje bij beetje en soms in grotere stukken. Afhankelijk van hoeveel de cliënt kan 'verteren'.

Dit 'smelten' gaat vaak gepaard met tranen (en dat is positief!), waarbij de behandelaar constant blijft checken of de cliënt nog comfortabel is. En van jou als cliënt wordt gevraagd je grenzen daarbij aan te geven. Eenmaal aangeraakt werken de marma-punten nog lang door en elke sessie is dan ook maatwerk. Vanwege de diepgaande werking duurt een sessie maximaal 45 - 50 minuten, waarbij de behandeling op jou persoonlijk wordt afgestemd. Er wordt gewerkt met marma-punten op je hoofd en gezicht, schouders, borstbeen, middenrif en buik. Afhankelijk van jouw reactie en waar jouw trauma is opgeslagen kan het zijn dat er meer of minder punten worden meegenomen. 

 

Achtergrond (*tekst komt van Divine Ayurveda):

Volgens Ayurveda zijn je lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden. Ze hebben veel invloed op elkaar. Voeding heeft niet alleen invloed op ons lichaam, maar kan ook geestelijke reacties veroorzaken, denk maar aan alcohol. Je neemt het in je met je lichaam, maar het kan je geest flink beïnvloeden. Omgekeerd kunnen je emoties ook je lichaam beïnvloeden. Van de zenuwen kun je pijn in je maag krijgen en als je verliefd bent heb je geen honger.

Alles wat je ‘binnenkrijgt’ moet verteerd worden: al het voedsel dat je eet, wordt verbrand door je spijsverteringsvuurtje . Voeding dat je niet goed verteert, veroorzaakt afvalstoffen en die kunnen weer voor allerlei soorten onbalans zorgen.

Ook alle prikkels die je via onze zintuigen binnenkrijgen moeten verwerkt worden. Je geest verteert prikkels en zet deze om in gedachten en gevoelens.

Het verteren van je emoties

Net als de voeding die je neemt, moeten ook emoties verteerd worden. Het verteren van je emoties gebeurt volgens Ayurveda in je hart. 

Vaak is er geen tijd en ruimte om je emoties goed te verteren. Het kan zijn dat er gewoon teveel gebeurt in je leven. Het kan ook zijn dat je er (onbewust) voor kiest een emotie te negeren. Of deze te bedekken. We zijn zo goed in het bedekken van onze emoties! We hebben er allemaal slimme trucjes voor gevonden. Zoals het eten van chocola, roken, drank en drugs gebruik. Maar ook te hard werken of het aangaan van ‘ongezonde’ relaties zijn manieren om niet te hoeven voelen.

Volgens Ayurveda slaan onverteerde emoties zich op in je lichaam. Ze zoeken een plekje waar ze zich thuis voelen. Zo heeft diep verdriet affiniteit met de longen en woede en haat met de lever. Zo kan emotionele onbalans ook zorgen voor lichamelijk klachten.

De beste manier om ziekte te voorkomen is om af en toe te reinigen, zodat afvalstoffen geen onbalans veroorzaken. Ayurveda heeft mooie manieren om te reinigen. Bijvoorbeeld voor een tijdje licht te eten, zodat oude afvalstoffen verteerd kunnen worden. Vaak komen er dan tijdens zo’n reiniging niet alleen lichamelijke reacties los, maar ook emoties. Weer zo’n mooie bevestiging van het verband tussen lichaam en geest.

Magische Marma

Marma is een Ayurvedische therapie, waarmee je specifiek op je emotionele onbalans kunt werken. Verschillende punten worden op je lichaam aangeraakt. Deze Marma punten zijn plekken op je lichaam waar prāna, de levensenergie, maar ook de stroom van bewustzijn, aan de oppervlakte komt. Door de punten aan te raken, brengen we licht en aandacht naar emotionele blokkades.

Emoties, die gekristalliseerd zijn in de weefsels, kunnen door de subtiele aanraking gaan smelten, en wanneer zij smelten, zegt Ayurveda, worden ze zichtbaar als tranen. Daarom kan een marma behandeling een huilbui veroorzaken, ter plekke, maar soms pas na een aantal dagen. En dat is alleen maar goed: hoe meer tranen, hoe meer afvalstoffen smelten en wegglijden uit de weefsels.

Iedereen ervaart marma anders, van diepe ontspanning tot intense gevoelens die opkomen en eindelijk verwerkt kunnen worden. Sommige mensen zien beelden of komen in een soort droom wereld terecht. Na een behandeling voelt de persoon zich vaak een stuk lichter en kan beter de verbinding met zichzelf weer voelen.